A burgonyagumó elszíneződésének csökkentése

A burgonyagumó elszíneződése, illetve belső szürkülése vagy barnulása a felelős a betakarítás után jelentkező jelentős veszteségekért.

Ezt a fenolok, főként a tirozin és a melanin oxidációja okozza. A kálium, a magnézium és a bór is hatással lehet az elszíneződésre és a feketedésre.

burgonya minősége

 

Tápelemek és a burgonya elszíneződése

Kálium

A kálium befolyásolja az enzimatikus szürkülést és a főzés utáni szürkülést. Az alacsony káliumszint növelheti a főzés utáni feketedés előfordulását.        

A kálium befolyásolja a szerves anionok – mint például a citromsav vagy az aszkorbinsav (azaz a C-vitamin a gumóban) – koncentrációját. Ez a 2 molekula antioxidáns hatású, és az oxidációs folyamat lassítása révén csökkenti az enzimatikus és a nem enzimatikus elszíneződés előfordulását. 

Ez az egyesült államokbeli kísérlet a kálium hatását mutatja az enzimatikus elszíneződésre két különböző fajta esetén.

burgonya minősége

 

Magnézium

Az alacsony magnéziumszint növelheti az enzimatikus elszíneződésre való hajlamosságot.        

Ez az egyesült államokbeli vizsgálat a magnézium hatását szemlélteti az enzimatikus elszíneződésre.

burgonya minősége

 

Bór

A bór csökkenti az enzimatikus elszíneződésért felelős fenolok oxidációját. Ezáltal a bór megfelelő pótlása csökkenti a burgonyagumó eznimatikus elszíneződésének előfordulását.        

Ez a holland kísérlet a bór hatását szemlélteti az enzimatikus elszíneződésre.

burgonya minősége

 

 

A burgonyagumó elszíneződését befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

 

A termelők a következők révén befolyásolhatják a gumó elszíneződését:        

  • A megfelelő fajta kiválasztása a termelési igénynek megfelelően
  • Nagy körültekintés a betakarítás során és osztályozás a fizikai károsodás és az ütődés csökkentése érdekében
  • Öntözés a betegségek (mint például a sugárgombás varasodás) megelőzése, illetve minimalizálása érdekében
  • Megfelelő állapotban történő betakarítás a fizikai sérülések és a parazitabetegségek elkerülése érdekében
  • A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása tárolás közben

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.