A burgonyagumó fizikai sérülésének csökkentése

A burgonya fizikai sérülése súlyos probléma a burgonyaiparon belül, és a vásárlói panaszok, valamint az iparág kedvezőtlenebb jövedelmezőségének leggyakoribb oka.

A növény betakarítását megelőző megfelelő tápanyagellátása a minimumra csökkentheti a fizikai sérülések előfordulásának kockázatát.

burgonya minősége 

A kálium, a kalcium, a magnézium és a bór mind hatással van a burgonyagumó fizikai sérülésének csökkentésére. 

Tápelemek és a burgonya fizikai sérülése

Kálium

A kálium hatással van a fizikai sérülésére: a magasabb káliumszint csökkentheti a burgonyagumó felszíni sérülésének szintjét.        

Ez az angliai kísérlet a káliumtartalom és a burgonyagumó felszíni sérülése közti kapcsolatot szemlélteti több burgonyafajta tekintetében. 

burgonya minősége

Kalcium

A gumó magas kalciumtartalma is csökkenti a betakarítás és az azt követő szállítás során történő zúzódásos sérülések kockázatát. Az egyes fajták különböznek a kalciumfelvétel mértékében, ugyanakkor, ha kalcium-nitrátot használunk ammónium-nitrát helyett, akkor lecsökkenthetjük a felszíni sérülések kockázatát, s néhány fajta estén a sérülések előfordulása a felére csökkenthető.        

Ez az egyesült államokbeli kísérlet azt mutatja, hogy a kalcium-nitrát az ammónium-nitráttal szemben magasabb kalciumszintet eredményezett a gumókban több fajta esetén is.

burgonya minősége

Bór

A bór segít a kalcium stabilizálódásában a sejtfalakban, valamint hatással van a kalcium felszívódására, ezért fontos a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás, hogy a kalcium alkalmazásának előnyei maximálisak legyenek. 

Ez a vizsgálat bemutatja, hogyan befolyásolja a bór a gumó kalciumt tartalmát és a fizikai sérülések előfordulását.

burgonya minősége

 

A burgonya fizikai sérülését befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

A termelők a következők révén befolyásolhatják a gumó minőségét:        

  • A megfelelő fajta kiválasztása a szárazanyag-tartalom igénynek megfelelően
  • Megfelelő állapotban történő betakarítás a fizikai sérülések elkerülése érdekében
  • Nagy körültekintés a betakarítás során és osztályozás a fizikai károsodás és az ütődés csökkentése érdekében
  • Megfelelően ütemezik az öntözést a legjobb minőség érdekében
  • A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása tárolás közben

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.