-
Legfrisebb hírek
-
-
A növény betakarítását megelőző megfelelő tápanyagellátása a minimumra csökkentheti a fizikai sérülések előfordulásának kockázatát.
A kálium, a kalcium, a magnézium és a bór mind hatással van a burgonyagumó fizikai sérülésének csökkentésére.
Tápelemek és a burgonya fizikai sérülése
A kálium hatással van a fizikai sérülésére: a magasabb káliumszint csökkentheti a burgonyagumó felszíni sérülésének szintjét.
Ez az angliai kísérlet a káliumtartalom és a burgonyagumó felszíni sérülése közti kapcsolatot szemlélteti több burgonyafajta tekintetében.
A gumó magas kalciumtartalma is csökkenti a betakarítás és az azt követő szállítás során történő zúzódásos sérülések kockázatát. Az egyes fajták különböznek a kalciumfelvétel mértékében, ugyanakkor, ha kalcium-nitrátot használunk ammónium-nitrát helyett, akkor lecsökkenthetjük a felszíni sérülések kockázatát, s néhány fajta estén a sérülések előfordulása a felére csökkenthető.
Ez az egyesült államokbeli kísérlet azt mutatja, hogy a kalcium-nitrát az ammónium-nitráttal szemben magasabb kalciumszintet eredményezett a gumókban több fajta esetén is.
A bór segít a kalcium stabilizálódásában a sejtfalakban, valamint hatással van a kalcium felszívódására, ezért fontos a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás, hogy a kalcium alkalmazásának előnyei maximálisak legyenek.
Ez a vizsgálat bemutatja, hogyan befolyásolja a bór a gumó kalciumt tartalmát és a fizikai sérülések előfordulását.
A termelők a következők révén befolyásolhatják a gumó minőségét: