Az egészséges burgonyalevél mindig zöld, esetleg a fajtára jellemző sárgás vagy lilás árnyalattal. Csak az egészséges növénytől -amelynek minden része ép és egészséges- lehet elvárni a megfelelő mennyiségű és minőségű termést.
Nitrogén és a burgonya levélbetegségei
A nitrogén alapvető fontosságú tápanyag a lombozat növekedésének elősegítéséhez, ugyanakkor ugyanakkor mérsékelt égövi termesztésnél a nitrogén túladagolása a növény fejlődésének későbbi szakaszaiban további növekedésre serkenti a növényt, miközben késlelteti az érést, és megnöveli a penész megjelenésének kockázatát.
A nitrogén esetén azt is figyelembe kell venni, hogy a túl sok ammónium-nitrogénnek kedvezőtlen a hatása, mivel csökkenti a gyökérzóna PH értékét, és ezzel elősegíti a rizoktóniás fertőzést.
A termelők a következők révén befolyásolhatják a levélbetegségek előfordulását:
- Gondoskodnak a penészbetegségek elleni permetezés hatékonyságáról.
- Megfelelően ütemezik az öntözést a legjobb minőség érdekében.