A megfelelő tápanyag-ellátás biztosítja a kukoricaszemek magas fehérje- és energiatartalmát. A nitrogén, a kálium, a foszfor, a kén és a cink megfelelő egyensúlya hozzájárul kukoricaszemek fehérjetartalmának növeléséhez és ezáltal minőségének javításához.
Tápelemek és a kukorica fehérjetartalma
Nitrogén
![kukorica minősége]()
A nem megfelelő nitrogén-ellátás alacsony fehérjetartalomhoz vezet a szemtelítődés során. A kiegyensúlyozott nitrogéntrágyázás növelheti a fehérjetartalmat a szármegnyúlás során, és biztosítja a szemtelítődés fenntartásához szükséges nitrogén-ellátást.
Kálium
![kukorica minősége]()
![kukorica minősége]()
Kén és vas
![kukorica minősége]()
A kén különösen fontos a nitrogén fehérjévé történő átalakítása során, és növeli a szemes kukorica minőségét.
A vas a növény anyagcseréjében játszik fontos szerepet az enzimek és fehérjék alkotórészeként, valamint a nitrát-reduktázok összetevőjeként, amik a nitrátok ammóniummá, majd aminosavakká redukálódását segítik elő.