Felhasználásától függően a kukoricának más-más tulajdonsága válik fontossá. Míg az állatok takarmányozására használt kukorica magas fehérje- és keményítő-tartalommal kell, hogy rendelkezzen, addig az emberi fogyasztásra szánt fajtáknál a kukoricaszemek nagy tömege és az alacsony nedvességtartalom a fontos.
A növény megfelelő táplálása biztosítja a kukoricaszemek magas fehérje- és energiatartalmát, illetve silókukoricák esetében javítja a kukoricalevél minőségét.
Tápelemek és a kukorica minősége
![kukorica minősége]()
A nitrogén és a kén növeli a kukoricaszemek fehérjetartalmát. A növény megfelelő növekedéséhez a nitrogént kiegyensúlyozottan kell adagolni, a megdőlés kockázatának növelése és az érés késleltetése nélkül. Ezen tápanyag megfelelő mennyiségben csökkenti az érett növényben a kukoricaszemek nedvességtartalmát.
Szemes kukorica esetében a kálium hozzájárul a fehérjék és aminosavak szintjének javításához.
A foszfor elősegíti a szemek alacsony nedvességtartalmát betakarításkor, ezáltal gyorsítva a növény érését.
A mikroelemek megfelelő adagolása emellett hozzájárul a megfelelő növekedési ütem fenntartásához, elősegítve a termés magas minőségét és mennyiségét.