Az almatermésűek keménységének növelése

Az almafélék keménysége különösen fontos, mert a fogyasztók a ropogós almát kedvelik. A keménységnek fontos szerepe van továbbá szállításkor és tároláskor. A hőmérséklet sok más tényező mellett meghatározó a keménység szempontjából.

A megfelelő tápanyag-ellátás kritikus szerepet játszik ebben a fontos minőségi jellemzőben.

 

Tápelemek és az almatermésűek keménysége

 

Nitrogén

alma minőség

A nitrogen túlzott-, vagy késői alkalmazása csökkenti az almafélék keménységét, mely nagyobb károkat okozhat a szállítás és tárolás során ezáltal csökkentve a szavatossági időt.

 

 

 

 

 

Foszfor

alma minőség

Hat héttel sziromhullás után a foszfor lombtrágyázás növeli a gyümölcs keménységét, ezzel együtt javítja a hosszútávú tárolhatóságot.

 

 

 

 

 

 

Kalcium

A kalcium fontos szerepet játszik az almafélék minőségének maximalizálásában azzal, hogy biztosítja a gyümölcs keménységét. A sejtfal integritás és a sejt-sejt adhézió javul, mely erősebb gyümölcshúst eredményez, ami kevésbé hajlamos a zúzódásra és rothadásra.

alma minőségalma minőség

 

 

 

 

 

 

 

A talajon alkalmazott kalcium-nitrát hatékonyan javítja a gyümölcs keménységét. Lombtrágyázáskor a többszöri alaklmazás a megfelelő, feltéve, hogy a termékek nem tartalmaznak túl sok nitrogént, mely felboríthatja a tápelem-egyensúlyt és rontja a minőséget.

A kísérletek eredményei alapján javaslat, hogy a keménység szempontjából kritikus kalcium mennyisége a szüretkor a gyümölcsben 5 mg-nál magasabb legyen 100 grammonként, így minimalizálva a keserűfoltosság kialakulását.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor

Még több az almatermésűek minőségéről:

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

A gyümölcshéj színe fontos minőségi követelmény a vásárlók részéről. Ezért a termelők törekednek a minél vonzóbb színeződés elérésére. A megfelelő tápanyag-ellátás segít, hogy a gyümölcs a kívánt megjelenésű legyen.
A kalcium és a körte minősége

A kalcium és a körte minősége

A kalcium meghatározó a körte esetében; az almánál elfogadott mennyiség kétszeresére van szükség.
Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almafélék esetében az üvegesedés akkor alakul ki, amikor a szorbit (szorbitol) gyorsabban kerül be a gyümölcsbe, mint ahogy az be tud épülni. Az üvegesedés többnyire a gyümölcs belsejében alakul ki, csak súlyos esetekben láthatóak a tünetek a külső héjon.
Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

A gyümölcs héján néhány millimeter átmérőjű kerek, enyhén bemélyedő barna (esetleg fekete) foltok láthatóak. A lenticellafoltosság a forró nyárral, a késői szüreteléssel és a túlzott nitrogén használattal van összefüggésben.
Almatermésűek keserűfoltossága

Almatermésűek keserűfoltossága

A keserűfoltosság (sztippesedés) egy olyan kalciumhiány okozta fiziológiai rendellenesség az almafélék szöveteiben, mely csökkenti a gyümölcs minőségét és eladhatóságát.
Almatermésűek húsbarnulása

Almatermésűek húsbarnulása

A húsbarnulás (más néven "pufikosodás") almafélék esetén a szövetek belső lebomlása, mely a folyadék oxidációja révén következik be. Súlyos esetekben a szövetek szivacsossá, a gyümölcs íztelenné válik.
A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

Az almafélék íze, zamata a gyümölcsben lévő oldható szárazanyag-tartalom szintekhez köthetőek, melyek főleg cukrok. Az összes oldható szárazanyag-tartalom (TTS) meghatározó az almafélék minőségének mérésekor.
Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

A zöldhéjúság egy a körte külső részén megjelenő, sötétzöld, enyhén beesett foltokat okozó betegség.A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás elengedhetetlen a jelenség előfordulásának minimalizálásához.
A szkaldosodás elkerülése almaféléknél

A szkaldosodás elkerülése almatermésűeknél

A szkaldosodás, vagy más néven héjbarnulás a sárgás vagy "kipirult" foltok a gyümölcs héján, melyet a közvetlen napsugárzás és az azt gyakran követő hűvösebb, felhősebb periódus okoz. Általában a gyümölcs húsa nem károsodik.
Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek többségét világszerte a friss áru piacra termesztik. A legfontosabb követelmények az íz, a méret, a forma és a héj színe a kereskedők valamint a vásárlók részéről, akik kimagasló minőségű terméket várnak el egész évben.