Sok fajta kórokozó (gomba, baktérium, vírus és fonalféreg) támadja meg az almatermésű fákat. Ezek megtámadhatják közvetlenül a gyümölcsöt megjelenésében visszataszítóvá vagy ehetetlenné téve, illetve megtámadhatják és legyengíthetik a fát - törzset, ágakat, leveleket - is. A fában okozott kár csökkenti a terméshozó képességet és növeli a növény esélyeit a téli károsodásra, vagy további élősködők támadására.
![alma egészség]()
A legelterjedtebb betegségek az alma mozaik vírus, a rozsda, a különböző rothadások és a tűzelhalás. Európában a tűzelhalás a körte legveszélyesebb betegsége. Gyakoria a rovarok és atkák okozta kártétel is. Megfelelő tápanyag-ellátás szükséges az almatermésűek egészségének megőrzéséhez, hogy ellenállóbbá tegyük őket a kártevőkkel szemben.
Kálium
![alma egészség]()
Fontos, hogy a kálium koncentrációja egyensúlyban legyen a többi kationnal, különösen a kalciummal. A kalciumfelvételnél nagyobb mennyiségű káliumfelvétel jelentősen növeli a rothadt gyümölcs előfordulásának, és a fiziológiai rendellenességek kockázatát.
Kalcium
A tárolás során fellépő rothadás kialakulása minimalizálható kalcium alkalmazásával. A többször megismételt lombtrágyázás a leghatásosabb módszer az ilyen típusú károkozás enyhítésére.
![alma egészség]()
![alma egészség]()