Almafélék esetében az üvegesedés akkor alakul ki, amikor a szorbit (szorbitol) gyorsabban kerül be a gyümölcsbe, mint ahogy az be tud épülni. Az üvegesedés többnyire a gyümölcs belsejében alakul ki, csak súlyos esetekben láthatóak a tünetek a külső héjon.
![alma minőség]()
A gyümölcsöt kettévágva az látható, hogy a szállítónyalábok üvegesen áttetszőek lesznek, a terület vizes és keménynek tűnik. Az üvegesedés nagyobb valószínűséggel fordul elő több napsütés és magasabb hőmérséklet hatására. A nem megfelelő kalcium-ellátás nagyban hozzájárul a kialakulásához.
Tápanyag-ellátás és üvegesedés
![alma minőség]()
A kalcium meghatározó a körte esetében; az almánál elfogadott mennyiség kétszeresére van szükség. Fontos a rendszeres alkalmazás. Több, mint nyolc lombtrágyázás esetén bebizonyosodott, hogy csökkent a japán körte esetében az üvegesedés.