Az almafélék íze, zamata a gyümölcsben lévő oldható szárazanyag-tartalom szintekhez köthetőek, melyek főleg cukrok. Az összes oldható szárazanyag-tartalom (TTS) meghatározó az almafélék minőségének mérésekor. A gyümölcs cukortartalmának (Brix-fok, cukorfok) meghatározása refraktométerrel vagy közeli infravörös spektroszkópiával történhet. Ezzel lehetőség van ellenőrizni a gyümölcs fejlettségét, érettségét, és segít meghatározni a szüret időpontját. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás kedvezően befolyásolja a gyümölcs összes oldható szárazanyag-tartalmát.
Tápelemek és az almafélék összes oldható szárazanyag-tartalma (TTS)
Nitrogén és kálium
A nitrogén pozitív hatással van az almafélék összes oldható szárazanyag-tartalmára. A kálium fontos szerepet játszik az édes ízben, ahogy azt indiai kísérletek Brix-fok mérések eredményei kimutatták. A Brix-fok mérést arra használták, hogy megbecsüljék az összes olható szárazanyag-tartalmat, mert a cukor reprezentálja rendszerint a oldható szárazanyag-tartalom 75-85%-t.
![alma minőség]()
![alma minőség]()
Magnézium
![alma minőség]()
Az almafélék savtartalma meghatározó sajátosság mind a friss piaci fogyasztás, mind a feldolgozóipar számára. Ez az egyik fő alkotóelem az íz meghatározásában. Minél magasabb a savtartalom, annál savanykásabb az íz, és az ilyen gyümölcsből előállított ivólevek annál jobban szomjoltóak.
A magnéziumnak csekély hatása van a gyümölcs savtartalmára.