A gyümölcs héján néhány millimeter átmérőjű kerek, enyhén bemélyedő barna (esetleg fekete) foltok láthatóak.
![alma minőség]()
Előfordulása sokkal szembetűnőbb a keserűfoltosságnál. A lenticellafoltosság a forró nyárral, a késői szüreteléssel és a túlzott nitrogén használattal van összefüggésben. A foltosodás mindig kapcsolatban van a lenticellával; mely a folt közepén jól megfigyelhető.
Tápelemek és a lenticellafoltosság
Kalcium
![alma minőség]()
A talaj-ellátottság fontos, de levéltrágyázással kell megtámogatni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást a szüretig folytassuk.
Mangán
![alma minőség]()
Kísérletek kimutatták, hogy a tavasszal legalább kétszer alkalmazott mangán lombtrágyázás a leghatásosabb a lenticellafoltosság és a levélelhullás minimalizálására.