-
Legfrisebb hírek
-
-
Az édességet a hagymában lévő cukor szintje alapján lehet meghatározni. Habár nehéz lehet ezeknek az elemeknek a mérése, köztudott, hogy a megfelelő tápanyag-ellátás alapvető fontosságú a hagyma ízének és csípősségének befolyásolásánál.
A kén kritikus fontosságú a hagyma ízének és csípősségének meghatározásához. A kénellátást a piaci igényeknek megfelelően kell beállítani. A kén javíthat a héj színén és erősségén. Ezen kívül egyértelmű hatása van a hagyma csípősségére a hagyma fejében lévő piroszőlősav tartalom növelésén keresztül. Emiatt fontos a megfelelő talajkihasználás, valamint a kén megfelelő mennyiségben és időben való kijuttatása a piaci igények kielégítése érdekében.
A kénnek jól érzékelhető hatása van a hagyma cukortartalmára vonatkozóan is. Emiatt a talaj típusát és a kén alkalmazását a tápanyag-ellátási program részeként alaposan át kell gondolni a piaci igényeknek való megfelelés érdekében. Az édes hagymának például kedvez az alacsony kéntartalmú talaj, és a műtrágyázás során is alacsony kéntartalmú műtrágyát érdemes használni, ahol a kén többségét a tenyészidőszak elején juttatjuk, így biztosítva, hogy a hagymafej minimális mennyiségben vegyen fel belőle.