A fejlődés és a vegetatív növekedés korai szakaszában alkalmazott tápanyag utánpótlásra azért van szükség, hogy a tápanyaghiány ne korlátozza a hagyma minőségét. Az egészséges növény mentes a kártevőktől és a betegségektől, ugyanakkor megfelel a minőséggel és terméshozammal szemben támasztott igényeknek.
![hagyma egészség]()
A vöröshagyma és a fokhagyma egészségét befolyásoló tényezők közül a gazdálkodók hatással lehetnek jónéhányra. A vöröshagyma és a fokhagyma is nagyon érzékeny a levélbetegségekre és a fejrothadásra. A bakteriális betegségek rontják a hagyma minőségét. Emiatt a talaj, a műtrágyák és a vízgazdálkodási gyakorlat lényeges elemei a betegségek – például a rothadás – elleni küzdelemnek.
A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás segíthet abban, hogy erős és egészséges növényt lehessen termeszteni, megfelelő védelmet biztosítva a kártevők és a betegségek ellen, ezáltal pedig növelni lehessen a termék eltarthatóságát és minőségét.