Nitrogén
A nitrogén az a tápanyag, amelyre a legnagyobb mennyiségben van szükség a növekedés és a hozam maximalizálásához. A legnagyobb mennyiségben a levélfejlődés időszakában van rá szükség, a nitrogén felvétele korábban történik, mint más makrotápanyagoké.
A hagymafélék egy tonnányi termése körülbelül 3 kg nitrogént igényel. Összehasonlításként: a zöldhagymának – amelyet zölden takarítanak be – ennél is nagyobb nitrogénigénye. Mivel a hagymafélék sekélyen gyökereznek, a nitrogénre nagy arányban van szükség a növény tápanyagigényének kielégítéséhez. A növekedés korai szakaszában kis mennyiségben de gyakran kell kijuttatni a tápanyagfelvétel maximalizálása és a potenciális talajveszteség minimalizálása érdekében. A hagymafélék által felvett nitrogén többsége a fejben található.
Ugyanakkor az is fontos, hogy ne adagoljuk túl a nitrogént, különösen a fejet képző hagymáknál, mivel az késleltetheti az érést, valamint puhább fejet és tárolás közbeni rothadást eredményezhet.