A napraforgóhibridek olajtartalmát és zsírsavösszetételét a genetikai tényezők mellett az évjárati hatások és az agrotechnikai műveletek is jelentős mértékben befolyásolják. A korszerű napraforgóhibridek esetében a potenciális olajtartalom megközelítheti a 60%-ot.
A technológiai hiányosságok olajminőség szempontjából főleg a speciális zsírsav-összetételű hibridek esetében hangsúlyosak (magas olajsavas napraforgóhibridek), azonban a hagyományos, linolsavas hibrideknél is fontosak. A hibridválasztás során fokozott figyelmet kell fordítani a termőhely minőségének megfelelő agrotechnikai szint kialakítására. A vetéstechnológia, a tápanyagellátás és a növényvédelem jelentős mértékben képes módosítani a napraforgó olajtartalmát, ugyanakkor közvetve az elővetemény-megválasztás, a talajművelés és a betakarítás előkészítő műveletei is befolyásoló tényezők.
A termőhelyhez, termesztéstechnológiához adaptált N-P-K ellátás termésnövekedést eredményezhet és az olajtartalom szempontjából is növekedést tapasztalhatunk. Az olajtartalom növelésében és olajminőség javításában a mikroelemek szerepe is meghatározó.
A bóros kezelés növeli az olajtartalmat:
![31.jpg]()