Az optimális nitrogénellátás mellett a gabonaszem fehérjetartalma a takarmánybúza esetén folyamatosan 11% körül mozog (1,9%N-nek felel meg). Ugyanakkor a kenyérbúzánál 12% körül optimalizálódik a fehérjetartalom, s gyakran külön nitrogénellátásra van szükség ahhoz, ha 13%-ot meghaladó fehérjetartalmat szeretnénk elérni. A gabonaszem alacsony fehérjetartalma – azaz a 10%-os érték alatti takarmánybúza fajták esetén – az optimálistól kevesebb nitrogénre utal. A nitrogén alkalmazásának időzítése is fontos. A korán kijuttatott nitrogént (Zadoks skála GS 25-32) a növény főként a terméshozam biztosítására használja fel, míg a gabonaszemek fehérjetartalmának növelése érdekében a nitrogént a Zadoks skála szerinti GS 37 és 39 közötti időszakban érdemes alkalmazni.
Ha a levél nitrogéntartalma nem megfelelő, akkor ezt helyrehozandó nitrogén lombtrágyázást lehet alkalmazni a virágzás körüli időszakban (Zadoks skála GS 70).
Kén
A kén a fehérjék egyik fő összetevője, s emiatt fontos szerepet játszik a fehérje mennyiségének és minőségének meghatározásában. Megtalálható néhány fontos aminosavban is, amely a búzából készült tészta sütési tulajdonságait határozza meg. Köztük találjuk a ciszteint, a metionint, a treonint és a lizint.
Mangán és cink
A mangán és a cink is fontos szerepet játszik a növényi folyamatoknál, köztük a nitrogén-anyagcserében. A jobb nitrogén-anyagcsere növeli a kialakuló fehérjébe beépülő nitrogén mennyiségét.