-
Legfrisebb hírek
-
-
Legfrisebb hírek
Őszi káposztarepce
Az őszi káposztarepce felhasználása a következő célokra történik:
A repce olaj régebben kedvezőtlen volt az emberi fogyasztás szempontjából, mert a nagy mennyiségben tartalmazott erukasav miatt rossz volt az íze. A nemesítési programoknak köszönhetően az erukasav tartalma 40%-ról 0%-ra csökkent, míg a teljes zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavai (linolsav, linolénsav) 15%-ról 20%-ra, illetve 8%-ról 12%-ra nőttek. Összehasonlítva más növényi olajokkal, a repcében a legalacsonyonyabb a telített zsírsav (6-8%), és igen gazdag növényi szterinben. A repcében nagy arányban található telítetlen olajsav, kb. a teljes zsírsav 58-60%-a. Megfelelő linolsavval (20-26%) és linolénsavval (10%) rendelkezik a teljes zsírsavak tekintetében, így a két sav aránya is igen kedvező (2.5:1).
Az őszi káposztarepce olaj megfelelő mennyiségű tokoferolt (E-vitamin) tartalmaz. A táblázat különböző összehasonlításokat tartalmaz a különböző olajos növények között.
Ázsia és Óceánia