A paradicsom színének befolyásolása

A piros színért felelős karotinoid a likopén. A magasabb béta-karotin mennyiség viszont narancssárga termésszínt eredményez. A jó paradicsom színe élénk és egyenletes, nincsenek rajta éretlenségre utaló zöld foltok, „zöldtalpasságtól” mentes.

paradicsom minőség

A szín különösen fontos a feldolgozásra szánt paradicsomok esetében, a gyümölcsnek egységes, erősen piros színűnek, repedésektől és nyomódásoktól pedig mentesnek kell lennie. A gyümölcs színének mérése többféleképpen is lehetséges: pl. spektrofotometriás, vagy kalorimetriás módszerekkel. A feldolgozóipar szigorúan meghatározott értékeket ír elő ezek tekintetében. A feldolgozásra szánt gyümölcsöknek egyformán kell érniük, és betakarításkor legalább a 75%-uknak érettnek kell lennie.

 

Tápanyagellátás és a paradicsom színe

Kálium

A kálium alacsony szintje gyenge színeződéshez vezet és csökken a likopin bioszintézise.

paradicsom minőség

paradicsom minőség

paradicsom minőség

 

Magnézium

A magnézium különösen fontos a gyümölcs egyenletes érése és a megfelelő formája szempontjából.

paradicsom minőség

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.