A paradicsom üregesedésekor a bogyó oldalai lapalakúak, a külső termésfala és magháza között üreges, magjainak száma alacsony. Az extrém környezeti tényezők okozzák: pl. túl magas vagy alacsony hőmérséklet, kevés fény, túl sok csapadék. A tápanyag-ellátás kiegyensúlyozatlansága is okozhatja: pl. túl alacsony EC-érték, káliumszint, de a túl nagy nitrogénszint is.
Termésdeformáltság (macska-arc) megelőzése
![paradicsom egészség]()
A termésdeformáltság a termés nagyobb fokú alakhibája az abnormális fejlődés következménye, amit általában a virágzás kezdetén és a terméskötődés alatti hideg okoz.
Zöldtalpasság paradicsomban
A bogyó kocsány körüli része zöld (zöldtalpasság) vagy sárga (sárgatalpasság), a termés húsa pedig fehér marad és a nem megfelelő érési folyamat okozza (nem a késői érés). A túl erős közvetlen napsugárzás (különösen üvegházakban), a túl magas sótartalom, illetve a káliumhiány mind hozzájárulhatnak kialakulásához.
Napégés paradicsomban
![paradicsom egészség]()
A napsugárzásnak közvetlenül kitett gyümölcsön sárgás vagy fehéres foltok jelennek meg, ezeken a héj vékony, beesett, papírszerszerű. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás, különösen a nitrogén és kálium tekintetében, a lombozat megfelelő fejlődésének elősegítése által megvédi a terméseket a közvetlen napsugárzástól.
Baktériumos hervadás és penész (sclerotium rolfsii)
A kalcium befolyásolja a növény betegségekkel szembeni ellenállását, mint például a bakteriális hervadás és a penész. A jobban oldódó kalcium-nitrát hamarabbi alkalmazása hatékonyabb, mint a kalcium-szulfát (gipsz).