-
Legfrisebb hírek
-
-
A konzervparadicsomok esetében továbbá előírás, hogy vastag, kemény hússal rendelkezzenek, így megtartják alakjukat a főzés után is; illetve az is, hogy a kocsány könnyen eltávolítható legyen.
A keménység a gyümölcs érésese során csökken. A kalcium használata segíthet a pektinek lebomlásának megakadályozásában, ugyanis az összetartja a pektinállományt, így a sejtfal megőrzi erősségét. A gyümölcs keménysége nyomó- és nyírófeszültség vizsgálattal határozható meg. A 75-nél magasabb Durofel-értékkel rendelkező paradicsomok – a meghatározás szerint – keménynek, 60 és 70 között puhának, 60 alatt pedig petyhüdtnek minősülnek.
A paradicsom minőségére és eltarthatóságára kedvezőtlenül hat a túlzott ammónium formájú nitrogén alkalmazása. A gyümölcs keményebb és piacképesebb lesz, ha nitrát formákat (kalcium-nitrát, kálium-nitrát) használunk.
A kalcium szükséges a jó gyümölcs struktúra és minőség fenntartásához. Megfelelő alkalmazása növeli a paradicsom keménységét.
A bór jótékony hatással van a termésrepedés előfordulására és az eltarthatóságra is. A termés vállrészén bekövetkező repedés növeli a vízveszteséget és a fertőzések esélyét.