-
Legfrisebb hírek
-
-
A nitrogén kulcsfontosságú összetevője az enzimeknek, vitaminoknak, klorofillnek és egyéb sejtalkotóknak, amelyek mind létfontosságúak a termés növekedéséhez, fejlődéséhez. Ezért a nitrogén az egyik legfontosabb tápelem, nélkülözhetetlen a jó terméshozamú paradicsomhoz. A növények kb. 2,2–2,4 kg nitrogént vonnak el a talajból egy tonna gyümölcsre számolva. Ezért nagy mennyiségben (legalább 250 kg/ ha) van rá szükség, egy átlagos 100 t/ha hozamú ültetvény esetében. Azonban a túl sok nitrogén káros lehet a terméshozamra, ezért fontos, hogy az adagokat a helyi követelmények figyelembevételével határozzuk meg.
A paradicsom esetében különösen fontos a nitrogénforma: kulcsfontosságú az ammónium- és nitrátformák megfelelő egyensúlyát megtartani, ezáltal lehet gyors növekedésű, jó hozamú növényeket termeszteni.
A foszforra a korai növekedési stádiumokban van szükség, majd virágzáskor, végül terméskötődéskor. Azokban a talajokban, amelyekben a növények számára a hozzáférhető foszfor mennyisége alacsony, a foszfortartalmú műtrágyák alkalmazása növeli a terméshozamot, és gyorsítja a gyümölcsérést, így betakarításkor a zöld gyümölcsök száma alacsonyabb lesz.
A paradicsom relatíve nagy káliumigényű, több mint 300 kg/ha mennyiségű káliumot hasznosít. A nagy káliumszint nagy terméshozamot eredményez. A kálium, a magnézium és a kalcium megfelelő arányának megtartása kulcsfontosságú.
A kalcium szükséges a levélzet növekedéséhez, a gyökérzet fejlődéséhez, ezáltal segíti a kedvezőbb hozam kialakulását. A szezon közbeni elérhetősége kritikus a hozam szempontjából. A szezon során többször adagolják, a káliummal és a magnéziummal megfelelő egyensúlyban kell lennie.
A kén fontos a paradicsom hozama szempontjából. Szükség van rá a szezon során folyamatosan. A talajok gyakran kénhiányosak. Levéltrágyázás formájában való adása hatékonyabb lehet, mint a fejtrágyázás.
A mikroelemek hiánya negatívan befolyásolja a terméshozamot. Fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy a mangán és a bór nincsenek jelen túl nagy mennyiségben, mert az mérgezéshez vezet, és gátolja a növekedést. A legfontosabb mikroelem a bór, amely ha nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre, a termés vállrészének parásodásához, súlyosabb hiány esetében pedig a gyümölcs formájának kialakulását gátolja.