-
Legfrisebb hírek
-
-
A műtrágyázási gyakorlat erős befolyással bír a gyümölcs külső minőségére, mint az alak, szín, a keménység és eltarthatóság. Ezek a tulajdonságok különösen fontosak a nyersen fogyasztott paradicsom esetében.
A hőmérséklet és ezek a külső tényezők nagy hatással vannak a paradicsom árára és piacképességére. Az elfogadott méret és nagyság a piactól függ; a legtöbb ország meghatározza a minimális követelményeket.
A paradicsom íze általában összefügg a cukrok és savak relatív koncentrációjával, főleg a fruktózzal és a citromsavval. A legjobb, legízletesebb gyümölcs magas cukor- és magas savtartalommal rendelkezik.
A nitrogén és a kálium fontos az aromák kialakulásához. A túl sok ammónium-nitrogén ront az ízen. A kálium a legfőbb tápanyag, amely a paradicsom minőségét befolyásolja, elősegíti az érés és a gyümölcs formájának egyenletességét, javítja savasságát és fokozza az ízét.
A nagy mennyiségű kalcium a gyümölcs keménységét növeli, és a termés árukezelése, szállítása során fellépő, valamint a terméselváltozásokból fakadó károk mértékét csökkenti.
A túl alacsony bórmennyiség a gyümölcs parásodásához és alacsony piaci értékhez vezethet. A cinknek szintén fontos szerepe van a gyümölcs minőségének fenntartásában.