-
Legfrisebb hírek
-
-
A paradicsom közepesen sótűrő faj, maximum 2,5 mS EC-értéket képes elviselni a hozam csökkenése nélkül. Ennél magasabb EC-érték mellett azonban már a hozamok fokozatosan csökkennek, fajtától függően.
Az EC-érték, a sóösszetétel és a tápanyagok kiegyensúlyozottsága mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a betakarított gyümölcs tulajdonságaira.
A magas EC-érték következtében:
Az EC-érték növelése NaCl- hozzáadásával javította a paradicsom ízét és megnövelte a termés keménységét. A túl sok NaCl- azonban már toxikus a növény számára és gátolja a növekedést (lásd Sótartalom és levélszám, Sótartalom és növénymagasság diagramm), jelentősen csökkenti ezáltal a terméshozamot. A kálium- és kalciumtartalom növelése a NaCl- okozta sóstressznek kitett növények esetében elősegíti a paradicsom növekedését és növeli a terméshozamot.