-
Legfrisebb hírek
-
-
A túl vastag nyaki rész befolyásolja a tárolási minőséget és a növény egészségi állapotát is. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás fontos a nyaki rész vastagságának csökkentéséhez.
A foszfor- és mangánhiány miatt hajlamos a hagyma nyaka a megvastagodásra az érés során. A nitrogén késői alkalmazása is a nyaki rész megvastagodásához vezet.
A túl sok nitrogén puhábbá teheti a hagyma fejét, valamint növeli a tárolás során fellépő rothadásos betegségek előfordulásának kockázatát is. A túl sok N miatt megvastagodhat a hagyma nyaka, ez pedig lehetőséget jelent a kórokozóknak a bejutásra. Főként a nitrogén késői alkalmazása felel a nyaki rész megvastagodásáért, a tárolás során bekövetkező rothadásért, valamint a késői érésért. Emiatt kritikus fontosságú a nitrogén megfelelő mennyiségben és időben történő kijuttatása ahhoz, hogy a maximális hozamot úgy lehessen biztosítani, hogy a tárolási minőséget nem befolyásoljuk negatívan.