-
Legfrisebb hírek
-
-
Egyre gyakrabban alkalmazzák a szabályozott körülmények között történő tárolást a minőség hosszabb ideig való fenntartása, valamint az értékesíthetőség idejének meghosszabbítása érdekében. A megfelelő tápanyag-ellátás segíthet a termény tárolási minőségének megőrzésében.
A megfelelő minőségű nitrogénnel ellátott hagymának erőteljes és gyors lesz a levélfejlődése, a fejesedés is hamar megkezdődik, valamint jobb lesz a tárolási minősége, mivel kevesebb gondot jelent számára a súlyvesztés és a csírázás.
A nitrogén segíthet a külső héj fajsúlyának a növelésében is. Ez javíthatja a hagymafej nyomásállóságát is, ami pedig a szállítás és a tárolás alatti sérülések kockázatát csökkenti. A túl sok nitrogén miatt puhábbá válhat a hagyma feje, ami pedig növeli a tárolás során fellépő rothadásos betegségek gyakoriságát.
Miközben a kalcium csak viszonylag alacsony mennyiségben található meg a fejben, ez egy kritikus fontosságú körülmény a tárolási minőség biztosításánál és a sejtfalak erősségének javításánál. A kísérletek azt mutatják, hogy a magnézium – ha a kalcium mellett juttatják ki – azáltal segít feljavítani a hagyma eltarthatóságát, hogy csökkenti a rothadásos megbetegedések szintjét tárolás során.
A foszfornak pozitív hatása van a vöröshagyma és a fokhagyma tárolási minőségére, különösen akkor, amikor a nitrogént nagy mennyiségben alkalmazzák. Ahol a foszforellátás megfelelő, ott a súlyapadás is alacsonyabb, a csírázás kisebb gondot jelent, és a rothadás mértéke is csökken.
A kalcium különösen fontos a fej tömörségének és épségének megőrzéséhez, valamint ahhoz, hogy hosszú távú tárolás során is csak minimális mértékben jelentsenek problémát a különféle betegségek. A magnézium is szerepet játszik a tárolási minőség megőrzésénél.
A kálium használata lehetővé teszi a termelők számára, hogy a nitrogént nagy mennyiségben juttassák ki (és így jobb hozamot érjenek el) anélkül, hogy a tárolás során fellépő problémák – például a rothadás és a csírázás – növekvő kockázatot jelentene. A káliumnak egyensúlyban kell lennie a kijuttatott foszforral.
Kísérletek megerősítették, hogy a bór hatással van a terméshozamra, valamint a tárolási minőség javítására is. A bórnak a tárolási minőségre való hatása annak tudható be, hogy ez a mikrotápelem a hagyma fejében történő kalciumfelhalmozódást segíti elő.