A Magyar Pálinka népszerű szeszesital és fontos Hungaricum hazánkban. Ellátogattunk Gombosra, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. gyümölcstermesztő üzemébe, ahol Nagy Máté birtokigazgató bemutatta a gyümölcsöst és a technológiát, és megnéztük a híres Gombosi Pálinkafőzőt, ahol már az egykori hercegi Grassalkovich család, majd a Koronauradalom idején is minőségi alapanyagból készült a Gombosi Pálinka.
![Pálinkárium-1.jpg]()
Nagy Máté elmondta, hogy a tradíciókat folytatva nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi alapanyag-előállításra, melynek része az integrált növényvédelem és a tápanyagellátás.
- A megfelelő érettség, fajtára jellemző íz-zamatanyagok kialakulásában a tápanyagellátás nagy szerepet játszik, ezért használjuk a Yara termékeit -néhányat említve a lombon keresztüli kijuttatásra,- mint például a YaraVita Frutrel, Bortrac, Zintrac mind fontos elemei a technológiának. Jelenleg 250 ha területen, elsősorban csonthéjasokat termesztünk, mint a cseresznye, meggy, kajszi és szilva. A 2017-ben létesített új, intenzív telepítésünk már csepegtetőöntözéssel ellátott, és a terület előkészítéskor YaraMila Cropcare alaptrágyát kapott, így a kezdetektől megalapozva a minőségi gyümölcstermesztést.
![Cseresznyevirágzás.jpg]()
Érdemes néhány szót ejtenünk a pálinkafőzés technológiájáról is: a Gödöllői Tangazdaság Zrt. gyártóüzeme ma Magyarország egyik legnagyobb hungaricumot előállító beruházása. A tökéletesen érett, válogatott gyümölcsök begyűjtését követően az érlelés és lepárlás során tradicionális eljárásokat követve készül a pálinka. A főzés aromatornyos és kisüsti technológiával történik; 80°C-ig melegítik a cefrét, majd ioncserélt vízzel visszahűtik 40°C-ra. A teljes rendszer automatizált. A főzés után a pálinka átkerül az érlelőbe, ahol eper és tölgyfahordóban várja a palackozást.
![Fahordos érlelés-2.jpg]()