június 20, 2022

New PageYARA MINŐSÉG – HATÉKONY TÁPOLDATOZÁS!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt időszak a kertészet számára rendkívüli kihívásokat hozott. Az inputok árrobbanását nem minden esetben követte a végtermékek hasonló árváltozása. (a munkabér emelkedésről, a csökkenő fogyasztásról nem is beszéltünk). A megnövekedett kockázatok még inkább ráirányították a figyelmet a felhasznált termékek minőségére, megbízhatóságára.

Ez az intenzív kertészeti termelésben fokozottan igaz, a mit és hogyan kérdésekre adandó válaszokhoz a következőre hívjuk fel a figyelmet:

A minőségi kertészeti termelésben a tápoldatozás sokféle területen, sokféle technológiában, sokféle termékkel valósul meg. Ami minden esetben közös, az a termelői igény, hogy csak kifogástalan minőségű, 100%-ban vízoldható, homogén, pormentes, szabad folyású, fagyra nem érzékeny termékekről legyen szó. Természetesen még sok feltételnek meg kell felelni ezeknek a termékeknek, de itt már érdemes egyfajta felhasználás szerinti csoportosítást is végezni.

Az egyik irányvonal a „klasszikus” tápoldatozás, amelyet elsősorban szabadföldi zöldségeknél, hideghajtatásban, gyümölcsféléknél alkalmazunk. Ezekben az esetekben NPK alapú, és mezo-, valamint mikroelem kiegészítésű termékek a meghatározóak. A Yara Hungária Kft. két családot ajánl partnereinek; a Ferticare (6 féle összetétel) és a YaraTera Kristalon (12 féle összetétel) termékeket. Fontos információ, hogy a két termék egyforma minőséget képvisel, a különbség az összetételben van, illetve az árakban lehetséges.  Ezen termékek esetében az eddig felsorolt tulajdonságokon kívül kiemelendő még a következő:

  • Savanyú kémhatás: javítja a vízminőséget, tisztítja az öntözőberendezéseket.
  • Alacsony sószint: könnyen felvehető mikroelemeket tartalmaznak.
  • Káros anyagoktól mentes: mentes minden a növény számra káros, vagy oldhatatlan anyagtól.
  • Teljes mikroelem sor: minden termék minden mikroelemet tartalmaz.
  • Széles NPK paletta: fenológiai fázishoz igazodó NPK arányok.

Ez utóbbi a legfontosabb, amikor konkrét terméket választunk, foszfor túlsúlyos termékekkel kezdjük (Ferticare 15-30-15, vagy YaraTera Kristalon 13-40-13), majd nitrogén túlsúlyossal folytassuk (Ferticare 24-8-16, YaraTera Kristalon 20-5-10), és a vegetáció kései szakaszában pedig a kálium túlsúlyosak a javasoltak (Ferticare 10-5 26, YaraTera Kristalon 6-12-36). Ezek csak kiragadott példák voltak, ezeken kívül még sok arány áll a kertészek rendelkezésére, figyelembe véve minden szempontot (talaj, növény fejlettség stb.).

Itt említeném meg a YaraRega 9-0-36 összetételű új termékünket, amely egy granulált kálium-nitrát, klórmentes, közel 100 %-os oldékonysággal, 35 % SO3-tartalommal, 50-50 % nitrát és ammónium aránnyal ideális lehet a K/N arányra érzékeny szántóföldi zöldségeknél, gyümölcsöknél, amikor az oldékonyságra kevésbé érzékeny a rendszer.

A tápoldatozás másik ága, amikor a termelők a technológia során mono készítményekkel, -a YaraTera Krista család tagjaival -, illetve azokra alapozott receptúrák segítségével táplálják növényeket (pl.: üvegházak, fűtött fóliák). A Yara Hungária ezen a területen is teljes palettával rendelkezik, minden termést meghatározó mono készítmény elérhető.

Külön kiemelem a YaraTera Calcinit és a YaraTera Krista K Plus nevű termékeinket. Főbb jellemzői: homogén minőség, 100 %-ban vízoldható, a nitrogén nitrát formában található, ami azonnal felvehető, és más elemek felvételét is segíti.

Kevés alkalommal említjük meg, de nagyon fontos termék a YaraTera Amnitra, amely kulcs termék a piacon, kiemelkedő minőségével, kedvező nitrogén összetételével

Természetesen a nitrogén, kálium, kalcium biztosításán kívül a foszfor (Krista MAP), a kén (Krista SOP), és a magnézium (Krista MgS) pótlása is megoldható Yara termékekkel. A kálium és foszfor együttes kijuttatása esetén a Krista MKP az ideális termék.

Két speciális területet említenék még; a YaraTera Rexolin termékeket, amelyek különböző elemek (mezo-, és mikro) hiánypótlásásra alkalmasak, talajon, lombon vagy tápoldaton keresztül, (valamint a PG Mix nevü termékeket (két összetétel), amelyeket a tápközekben használnak .

Minden termék használata esetén biztosítjuk a legfontosabb információkat partnereinknek, úgymint a hatóanyag-tartalom, vízoldhatóság (g/l), EC, kémhatás, keverhetőség stb.