február 05, 2022

Nincs mire várni!

Szerző: Gyuris Kálmán

Februárt írunk, nagyon gyorsan itt a tavasz, vagy legalábbis annak első hulláma. Most már nem lehet tovább halogatni az előkészületeket a kora tavaszi szántóföldi munkákra. Ezek közül két dolgot emelnék ki: az őszi vetésűek első lombtrágyázását, valamint a tavaszi vetésűek alap-, vagy starter trágyázását.

Kezdjük a „könnyebb” dologgal, a lombtrágyázással:

Őszi vetésű kalászosok esetében egy olyan standard technológiai megoldásunk van, amely esetében csak az adott fenológiához történő igazítás a feladat, az alap dolgok egyértelműek. A YaraVita Gramitrel az elmúlt években már annyi féle talajtípuson, fajtán, kis -és nagyparcellán bizonyított, hogy az 5-8 % terméstöbblet nem kérdés, amit ezzel a termékkel el lehet érni. Ezt a következő tényezőkre lehet visszavezetni:

  • 604 g/l hatóanyag
  • a kalászosok számra legfontosabb elemek találhatóak benne: Cu, Zn, Mn, Mg
  • tartamhatással (4-6 hét), tapadásfokozóval, esőállósággal rendelkezik
  • nagyon jól keverhető (ezt ellenőrizhetjük: tankmix.com)
  • alacsony hektárköltség, magas megtérülés
  • rugalmas felhasználási lehetőség (bokrosodás kezdetétől folyamatosan)

Technológiai javaslatunkban a 3 l/ha szerepel, ezt az intenzív növekedés során érdemes kiadni (bokrosodás, szárba indulás kezdete). Ezt annyiban szoktuk még finomítani, hogy 2x2 litert alkalmazunk, így lefedve a növény számára meghatározó időszak nagy részét. Az abszolút profi megoldás (lásd. a világbajnok technológiát), pedig a standard Gramitrel kezelést követően növény vizsgálattal ellenőrizzük, hogy milyen esetleges egyéb elemek gátolják a fejlődést, így akár kiderülhet a bór, molibdén, vagy bármi más hiánya.

Őszi vetésű káposztarepce: Igazából könnyű a helyzet, mert nagyon sok minden hasonló, csak más (!!!) a termék: a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus, amit az összetétel mutat, (Ca, Mg, B, Mo) a többi érv az gyakorlatilag megegyezik. Az ajánlott dózis szintén 3 l/ha, a későbbi kiegészítésnél egyértelműen a 1,5-2 l/ha YaraVita Bortrac a favorit, a fokozott és folyamatos bórellátottság miatt. Ezen termék esetében még több a termés plusz, még magasabb a hatékonyság.

Mindkét termék esetében fontos tudni, hogy szuszpenzióról van szó, fokozottan figyeljünk oda, hogy a termék ne legyen két évnél idősebb, illetve nagyon fontos a felrázás, mozgatás a felhasználás előtt. A víz hőfoka nem lehet gond!!

A bevezetőben írtak szerint akkor most a „nehezebb” kérdésről pár gondolat:

Az elmúlt fél-, egy év alaposan felkavarta az NPK piacot, ennek részleteire, okaira itt nem térek ki. Elöljáróban azt kihangsúlyoznám, hogy az elmúlt években is, ha valaki tavasz vetésű növény alá tavaszi kijuttatásban gondolkodott, akkor szinte biztosan eljutott hozzánk is, megnézve, hogy milyen javalatokat kínál a Yara Hungária csapata.  Azt gondolom ez most sem történik másként, mert:

  • kifogástalan fizikai tulajdonság (szóráskép, átfolyási sebesség,)
  • kiváló oldékonyság
  • magas hatóanyagtartalom (54-56 %)
  • mezo-, és mikroelem kiegészítés
  • növény igényéhez igazodó összetételek

Ezek azok a tulajdonságok, amelyek alapvetően meghatározzák a YaraMila család tagjait. Legelfogadottabb, legismertebb a YaraMila 8-24-24, amelyet a YaraMila 16-27-7, illetve a YaraMila 7-20-28 követ. Átlagosan 250 -350 kg/ha a javasolt dózis teljes felületre, míg vetéssel egymenetben 130-180 kg/ha mennyiséggel már jó eredményekre számíthatunk. Külön kiemelem a YaraMila 16-27-7 nevű termékünket, amely bármely starter granulált NPK műtrágyával felveszi a versenyt, akár hatékonyságban, akár árban. Itt emelném ki, hogy az NPK pótlás esetén az alapösszefüggések nem változtak, ezek pótlása csak talajon keresztül, klasszikus módszerekkel működik, azt sem felejtve, hogy szükséges finomítani, javítani az ilyen jellegű technológiát, de hirtelen az egyik évről a másikra nem születtek új megoldások, az egyéb lehetőségek csak kiegészíthetik az eddig bevált módszereket.

Ilyen kiegészítés a mikrostarterezés kérdése is, ahol a mi javaslatunkban szerepel a Yara NP Starter, amely a 47 % foszfor mellett 10,5 % nitrogént, és 1,8 % cinket meg egy kis bórt tartalmaz. Javasoljuk 10-15 kg/ha mennyiségben, a korai, gyors fejlődés elindítására, a homogén állomány kialakítására.

Minden egyéb kérdésre ott a yara.hu, illetve a szakmai csapat.